Mindfulness werkt net zo goed als antidepressiva
Mindfulness werkt net zo goed als antidepressiva
Mindfulness komt oorspronkelijk uit het boeddhisme. Het leert mensen afstand te nemen van negatieve gedachten en zorgen. In plaats van de hele tijd in de stress te schieten over kleine dingen, leer je de situatie te accepteren zoals hij is. Het belangrijkste uitgangspunt is dat je leeft in het ‘nu’ en zo minder vatbaar bent voor een depressie.
Eerste grootschalige onderzoek
Dat mindfulness kan helpen om stress en depressie tegen te gaan is al langer bekend. Maar tot nu toe was er nog nooit een grootschalig onderzoek dat de werking van mindfulness vergeleek met die van antidepressiva.
Een groep wetenschappers bestudeerde twee jaar lang 212 mensen die zoals gebruikelijk antidepressiva bleven slikken en 212 mensen die mindfulnesstrainingen volgden. De laatste groep kreeg mindfulnesstrainingen in groepsverband maar moest er ook thuis mee aan de slag. Daarnaast bouwden deze patiënten hun medicijnen geleidelijk helemaal af.
Uit het onderzoek blijkt dat beide groepen er na twee jaar ongeveer gelijk aan toe waren. Het percentage van mensen met een terugval was in beide groepen bijna gelijk. Van de mindfulnessgroep was dit 44 procent en van de groep die medicatie ontving 47 procent.
Alternatief
Mindfulness werkt kortom niet beter dan medicatie, maar de werking is vergelijkbaar. Het zou volgens de onderzoekers een goed alternatief kunnen zijn voor de vele antidepressiva die jaarlijks over de toonbank rollen. De laatste tien jaar is het gebruik van antidepressiva namelijk fors gestegen. Ruim 1,1 miljoen mensen in Nederland gebruiken antidepressiva volgens cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
“De resultaten van het onderzoek suggereren dat er een nieuwe keuze is voor de miljoenen mensen die aan langdurige depressie lijden”, aldus Willem Kuyken van Oxford University, die meewerkte aan het onderzoek.