Ziektes als de vogelgriep en varkenspest, antibioticaresistentie, dierenleed en ernstige milieuverontreiniging…Ze vormen voor steeds meer mensen redenen om geen vlees afkomstig uit de bio-industrie te eten en over te stappen op een vegetarische levensstijl. Toch bestaan er nog steeds veel misverstanden over een vegetarisch dieet.images (3)

Als je vijftien jaar geleden vegetariër wilde worden had je het een stuk lastiger dan tegenwoordig. Het aanbod van vleesvervangers was beperkt, uit eten vormde een hachelijke onderneming en vegetariërs stonden doorgaans bekend als  geitenwollensokkendragers.

Tegenwoordig bieden supermarkten en restaurants een gevarieerd arsenaal aan vegetarische producten en gerechten aan. En het hippie-imago rondom de vegetariër is verdwenen. De maatschappij beschouwt een vegetarische levensstijl steeds meer als een bewuste manier om rekening te houden met je gezondheid, het welzijn van dieren en het milieu.

Toch bestaan er nog steeds veel misverstanden over een vegetarische levensstijl. De American Dietic Association, de belangrijkste groep voedsel- en voedingsdeskundigen van de Verenigde Staten, en de Dietitians of Canada hebben samen de zes meest hardnekkige mythes uitgezocht en de feiten ernaast gelegd.

Vegamythe 1: Vegetarisme is een modegril die over een paar jaar weer verdwenen is
Feit: De meeste mensen in de gehele wereldgeschiedenis hebben een grotendeels vegetarisch dieet gevolgd. Pas – relatief – recentelijk zijn in Europa en Noord-Amerika maaltijden zich rond vlees gaan centreren doordat dierlijke producten betaalbaar zijn geworden door de bio-industrie. In andere delen van de wereld blijven op planten gebaseerde diëten vaker voorkomen.

Vegamythe 2: Een vegetarisch dieet is te beperkend en daarom te moeilijk om te volgen.
Feit: Er zijn veel verschillende types van vegetarische diëten.
Lacto-ovo-vegetarisme: Bij deze vorm consumeer je geen vlees, gevogelte of vis, maar wel alle soorten melkproducten.images (2)

  • Ovo-Vegetarisme: Een vorm van vegetarisme waarbij je wel eieren, maar geen melkproducten consumeert.
  • Lacto-Vegetarisme: Bij deze vorm eet je geen eieren maar wel andere melkproducten.
  • Veganisme: Bij veganisme eet je geen enkele vorm van dierlijk voedsel.
  • Fruitisme: Dit is de extreemste vorm van vegetarisme. Fruitariërs respecteren niet alleen het leven van dieren, maar ook dat van planten en bomen. Daarom eten zij (in het meest extreme geval) slechts fruit en noten, omdat de boom of plant daarbij in leven blijft.

Ook zijn er veel parttime vegetariërs. Zij eten een paar keer in de week bewust geen vlees Je kunt dus een vorm van vegetarisme volgen waar jij qua levensstijl en overtuiging het meest prettig bij voelt.

Vegamythe 3: Vegetariërs hebben vitamine- of mineraalsupplementen nodig
Feit: Bij een uitgebalanceerd vegetarisch dieet hoeven vegetariërs geen voedingssuplementen te nemen, alhoewel er altijd uitzonderingen bestaan. Bij een streng veganistisch dieet ontstaan bij sommige mensen een tekort aan vitamine B12. Schakel je net over naar een vegetarisch dieet? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een geregistreerd diëtist, die je kan adviseren hoe je alle noodzakelijke vitaminen en mineralen uit voedselbronnen kunt halen.images (4)

Vegamythe 4: Vegetarische diëten bevatten niet genoeg eiwit
Feit: Veel plantaardig voedsel bevat eiwit. Graanproducten zoals brood, cornflakes, pasta en rijst, of noten, bonen en tofu zijn slechts een kleine selectie van plantaardige voedingsmiddelen die eiwit bevatten.

Vegamythe 5: Vegetariërs krijgen niet genoeg calcium binnen
Feit: Vegetariërs die geen zuivelproducten eten, kunnen calcium binnen krijgen via groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool en voedingsmiddelen verrijkt met calcium. Veel mensen denken overigens dat het consumeren van genoeg zuivelproducten, botontkalking tegengaat. Paradoxaal genoeg komt botontkalking het meest voor in landen waar mensen de meeste zuivelproducten eten.

Vegamythe 6: Kinderen en zwangere vrouwen mogen geen vegetarisch of veganistisch dieet volgenimages (1)
Feit: Een gezond veganistisch/vegetarisch dieet is veilig voor zowel kinderen en zwangere vrouwen. Neem contact op met een geregistreerd diëtist om er zeker van te zijn dat je voedselkeuzes zorgen voor een gezonde lichaamsgroei door de inname van genoeg calorieën, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: ADA, Dieren eten van Jonathan Safran Foer

Share This: